Omgevingswet
Naar verwachting treedt per 1 januari 2023 de Omgevingswet in werking. Deze wet staat voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving.
De inwerkingtreding van de Omgevingswet leidt tot een flinke verandering in de manier van werken: de opgave centraal, integraal, en als één overheid. Dat vraagt om nieuwe en heldere afspraken in de keten van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Wij hebben het afgelopen jaar onze werkprocessen in dit licht bekeken en aangepast of vernieuwd waar nodig. De nieuwe wet vereist ook meer afstemming met onze ketenpartners. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt met o.a. het waterschap, de provincie en omgevingsdienst.
Om de transitie naar een nieuwe Omgevingswet in goede banen te leiden, is binnen de organisatie de programmastructuur steeds verder uitgebreid. Onder aanvoering van de stuurgroep heeft het Transitieteam organisatie breed de verbinding gelegd met de betrokken afdelingen om zo een soepele inwerkingtreding te bewerkstelligen. Medewerkers hebben via verschillende online kennissessies kennis opgedaan en er zijn verschillende bijeenkomsten met (delen van) de raad gehouden.
Ondanks het feit dat er nog steeds geen 100% duidelijkheid is over de uiteindelijke inwerkingtreding van de Omgevingswet, heeft het college het afgelopen jaar verschillende voorstellen al ter besluitvorming voorgelegd aan de raad. Hiermee wilden we voorkomen dat er een te grote overvloed aan te nemen besluiten ontstaat op het moment van inwerkingtreding van de wet.
Belangrijke besluiten die het afgelopen jaar genomen zijn o.a. het vaststellen van het beleid inzake het adviesrecht voor de gemeenteraad, het delegatiebesluit omgevingsplan, de verordening op de gemeentelijke Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit en het Koersdocument aangevuld met de uitkomsten van het participatietraject dat naar aanleiding van dit document heeft plaatsgevonden en in samenspraak met een raadswerkgroep tot stand is gekomen.
In 2021 is tevens een start gemaakt met experimenteren met een nieuwe werkwijze voor participatie bij ruimtelijke initiatieven. Om participatie al in een vroegtijdig stadium van planvorming te verankeren in de werkwijze voor ruimtelijke initiatieven die afwijken van het bestemmingsplan, is de Verkenningsfase van de Werkwijze Ruimtelijke Ontwikkelingen aangepast.
Een belangrijk onderdeel van deze nieuwe werkwijze is een participatieleidraad voor initiatiefnemers van ruimtelijke projecten waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd.